Ajatukset Nepalissa

Kävin Nepalissa vuonna 2011. Maa, sen kulttuuri ja mielettömät maisemat veivät sydämeni nopeasti. Se mihin maassa kuitenkin rakastuin olivat ihmiset! Ja viimeisten viiden päivän aikana nuo ihmiset ovat olleet mielessäni jatkuvasti…

Ensimmäisen kosketukseni nepalilaisiin sain lähes vuorokauden matkustamisen jälkeen Kathmandun lentokentällä tavatessani vastassa olleet pojat. Kaksi nuorta miestä ilman mitään nimikylttiä seisoi tuloaulan kaaoksessa hienompien hotellien kuljettajien vieressä. Ilmeisesti näytin rinkkoineni eniten tuon pienen Thamelin alueella sijaitsevan hotellin asiakkaalta, sillä heti minut nähdessään pojat alkoivat hyppiä tasajalkaa ja huutaa nimeäni. Pian istuinkin jo rinkkoineni vanhan kunnon teini-Datsunin takapenkillä auton kiitäessä huimaa vauhtia kohden keskustaa ja hotellin omistajan veljenpojan ja tämän ystävänsä höpötellessä niitä näitä.

Tämä ensikohtaaminen paikallisten kanssa jäi ikuisesti mieleeni. Mutta sen lisäksi myös moni muu kohtaaminen ystävällisten nepalilaisten kanssa. Muistan loppuelämäni sen vanhemman miehen jonka kanssa meillä ei ollut muuta yhteistä kieltä kuin elekieli, ja joka siitä huolimatta piti huolen että pääsin oikeaan paikallisbussiin ja minut jätettiin oikeassa kohdin pois kyydistä Kathmandun ringroadin varrella.

Muistan myös sen pikkutytön, joka perheineen oli ’Monkey temple’-nimellä tunnetulla temppelialueella rukoilemassa ja halusi välttämättä kertoa minulle kaiken tietämänsä kyseisen temppelin historiasta ja sen alueella asuvista apinoista. Tytön vanhemmat yrittivät viedä nuoren neidin pois minua kimpustani, mutta tyttö pyysi sekä minulta että vanhemmiltaan että saisi jutella vielä kanssani ja harjoitella samalla englannin puhumista.

Erityisesti mieleeni ovat jääneet Annapurnalla tekemäni vaellus ja sen varrella tapaamani ihmiset. Oppaani, Annapurnan rinteiden pikkukylästä kotoisin oleva Chola, kertoi minulle neljän päivän aikana paljon alueen luonnosta ja kulttuurista sekä erityisesti perheestään ja kotikylästään. Annapurnalla jäimme myös lumimyrskyssä jumiin pieneen kylään, jossa ei ollut edes sähköjä saati sitten muita länsimaisia. Miesten toimiessa oppaina ja kantajina ylempänä vuorilla, oli kylässä pelkkiä naisia joiden seurassa sain istua illan tulen äärellä.

Chola

Heti kun kuulin ensimmäiset uutiset Nepalin maanjäristyksestä palautui mieleeni Kathmandussa asuneen ystäväni esittelemä ’hätälaukku.’ Ystävälläni oli aina valmiiksi pakattuna hänen työnantajansa ohjeiden mukaan kasattu pussukka, joka sisälsi tärkeimmät tarvikkeet luonnonkatastrofin ensihetkistä selviämiseen. En enää tarkalleen muista mitä kaikkea tuosta laukusta löytyi, mutta heti maanjäristyksen jälkeen tuo laukku tuli mieleeni. Jäin miettimään paikallisia, joilta tuollaista laukkua tuskin löytyy…

Uutisia on tullut seurattua viime päivinä tarkasti ja tuntuu käsittämättömältä kun vielä viiden päivän jälkeenkin löytyy eloonjääneitä. Nämä tarinat ovat kuitenkin harvinaisia poikkeuksia ja karu totuus on että kuolonuhreja on jo yli 6000 ja lisää varmasti vielä löytyy kun syrjäisempiin kyliin saakka nyt ensin edes päästään paikalle.

Maanjäristyksessä loukkaantuneiden kokonaismäärää tuskin koskaan saadaan edes selville, mutta YK:n mukaan kokonaan tai osittain tuhoutuneita rakennuksia on laskettu yli 60 000. Vaikka jokaisessa rakennuksessa olisi vain yksikin asukas, tarkoittaisi se yli 60 000 kotinsa menettänyttä. Todellisuudessa luku on kuitenkin moninkertainen.

Nepalin ja sen hymyilevän kansan avuntarve on suuri. Vaikka meillä kotimaassakaan asiat eivät aina ole parhaalla tolalla, on täälä mahdoton edes käsittää Nepalissa tarvittavan avun määrää. Vuosikymmeniä erilaisten yhteiskunnallisten mullistusten kourassa kamppaillut köyhä ja vuoristoinen maa joutuu nyt selviytymään vielä suuresta luonnonkatastrofista ja sen jälkeisestä jälleenrakennus urakasta.

Jokainen meistä voi auttaa vaikka vain pienelläkin summalla. Itse lahjoitin Pelastakaa Lapset Ry:n kautta täällä, mutta nopealla googlailulla jokainen voi varmasti löytää mieleisensä lahjoituskanavan.

Mainokset

Sano jotain, jooko...

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s