Instagram Travel Thursday: Rapolan linnavuorella

Tämän vuoden juhannus taitaa päällimäisenä jäädä mieleen huonoista keleistä. Ainakin täällä Pirkanmaalla satoi vettä välillä lujaa ja välillä oikein lujaa… Lauantaiaamuna sade kuitenkin näytti tauonneen joten äkkiä autoon ja retkelle! Kohteeksi valikoitui Valkeakosken Sääksmäellä sijaitseva Rapolan linnavuori. En ollut aiemmin alueella käynyt, mutta nimenä Rapola oli tuttu.

Rapolahan siis on Suomen suurin muinaislinna ja se sijaitsee Rapolanharjulla Vanajaveden rannalla kuuluen näin ollen myös Vanajaveden laakson kulttuurimaisemaan. Alueella on edelleen nähtävissä erilaisia muinaislinnaan kuuluneita rakennelmia kuten tulipaikkoja ja sudenkuoppia yms. Nämä olisivat helposti jääneet havaitsematta, mutta alueelta löytyi opastustauluja joissa kerrottiin niiden läheltä löytyvistä kohteista.

Rapolan alueelta löytyy parikin luontopolkua. Pidemmällä niistä pääsee näkemään itse linnavuoren lisäksi myös Rapolan harjua sekä Rapolan ja Voipaalan kartanot. Tosin kannattaa käydä linnavuorella heti sille noustua, sillä polku ei enää palaa harjulle. (Toisin sanoen, tuli kierrettyä muinaislinnan alapuolisesta rinteestä sen ohi, hups…) Maisemat harjulla olivat kyllä komeat ja tuon alapuolisenkin polun varrelta löytyi ihmeteltävää…

Rapolanharjulta laskeuduttua reitti kulki hiekkatiellä harjun juurella. Aurinkokin paistoi välillä ja maisemat Vanajavedelle olivat komeat myös täältä ”maantasalta.” Kukkivat pientareet ja tien varrelta löytyvien talojen syreeniaidat olivat mahtavan näköisiä!

Rapolan alueelta löytyy muinaislinnan lisäksi muutakin ihmeteltävää. Nimittäin kaksikin kartanoa! Ensimmäinen eli Voipaalan kartano tuli nähtyä vilaukselta jo autoa sen pihaan jättäessä. Toisena vastaan tulee Rapolan kartano, jossa on syntynyt presidentti P.E. Svinhufvud. Kartanon pihaa olisi ollut kiinnostava käydä tutkimassa enemmänkin, mutta etukäteen googlaillessa törmäsin tietoon, että tämä on yksi valtion viime vuonna myyntiin pistämistä kartanoista. Nykyisestä omistajasta en löytänyt tietoja, joten jätin lähemmän tutustumisen sikseen.

Lopuksi polku palasi takaisin Voipaalan kartanon pihalle. Alueella on tänä päivänä kaikenlaista toimintaa, mutta juhannuspäivänä kahvilat ja muut olivat tottakai kiinni. Onneksi komeaa ja käsittääkseni Suomessa harvinaistakin muotopuutarhaa saattoi ihailla vapaasti. Tosin takaraivossa oli kokoajan muistissa edellisenä iltana luettu teksti Voipaalan kummituksista. Kuitenkin niin sotajoukko kuin neiti Nervanderkin pysyivät (onneksi…) poissa näkyvistä! Tässä vaiheessa aurinkokin paisteli vielä vähän, joten pakkohan se oli sen verran poseerata että sai kunnon allergisen reaktion noista komeasti kukkineista syreeneistä… :D

Lähtiessä tuli tehtyä vielä nopea pysähdys vieressä sijaitsevilla Sääksmäen silloilla. Kahvila oli pysynyt ainakin ulkoa täysin samannäköisenä kuin sen omasta lapsuudestani muistan, sisälle saakka en paikkaa mennyt ihmettelemään vaan halusin tien toiselta puolen löytyvälle levähdyspaikalle maisemia ihmettelemään. Kuten viimeisestä kuvasta näkyy, hyvä keli alkoi olla vain muisto ja noin 5min tuon kuvan ottamisesta alkoikin taas tätä juhannusta leimannut kaatosade… Siinä vaiheessa onneksi ajelin jo motaria pitkin kohden Tamperetta!

Tämä teksti on osa kuukausittain järjestettävää Instagram Travel Thursday -tempausta. Tarkemmin kampanjaan voit tutustua täältä sekä instagramista hashtagilla #igtravelthursday.

Mainokset

One Comment Lisää omasi

  1. Mielenkiintoinen paikka, täytyypä seuraavan kerran kotona käydessä pistää alati kasvavalle listalle! Vietin itsekin juhannusta Pirkanmaalla mutta meillä selkeni juuri sopivasti aattoiltana :)

    Tykkää

Sano jotain, jooko...

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s